EN TRYGG ÄLDREVÅRD ⁣/ TURVALLINEN VANHUUS⁣

:heart:I denna fråga talar jag med utgångspunkt från lång arbetserfarenhet inom äldrevården och jag har även själv fungerat som närståendevårade. Det är ett givande arbete att få jobba med människor, men resursbristen av vårdare har gjort det påfrestande. ⁣

Vi måste trygga vården för seniorna genom att kvalitativa servicetjänster erbjuds i rätt tid i livet. Här behöver vi ställa frågan: Vad behöver just du i din livssituation? Först därefter kan vi bygga en mer personifierad vård runt individen. ⁣

En högklassig äldreomsorg betyder att man själv kan påverka den egna situationen, såsom var och hur man vill bo. Ett tryggt boende tillsammans med sin livspartner är en mänsklig rättighet. ⁣
⁣Finland har en åldrande befolkning vilket gör att behovet av äldrevård blir allt större. Vården är mer än bara ekonomi, det är människor och värderingar. 

Vi måste följa upp närståendevårdarnas välmående och erbjuda tillräckliga stödtjänster som krävs för vården. Intervallvård och närståendevårdarnas ledighet måste tryggas.⁣

:heart:Avaan ajatuksia pitkästä työkokemuksestani vanhuushuollossa sekä omaishoitajana toimimisena. Siksi tiedän mistä puhun. On ollut hieno kokemus tehdä työtä vuosien aikana ihmisten parissa, mutta liian pienet resurssit ovat tehneet työstä haastavan hoitajille. ⁣

Meidän on turvattava terveyspalvelut vanhuksille, on tärkeää että tarjotaan laadukkaita palveluita oikeaan aikaan. Laadukas vanhuushuolto tarkoittaa sitä, että itse pystyy vaikuttamaan omaan tilanteeseeen. Meidän on esitettävä kysymys: Mitä juuri sinä haluat ja toivot? Ja rakennetaan enemmän personoitu palvelu ihmisen ympäri. ⁣

Laadukas vanhuushuolto tarkoittaa myös sitä, missä ja miten haluaa asua. Turvallinen asuminen elämänkumppanin kanssa on tärkeä ihmisoikeus. ⁣

Suomessa on vanheneva kansa. Tämä tarkoittaa, että meidän on kehitettävä palveluita väestökehityksen mukaisesti ottaen huolta vanhuuksista. Tärkeintä, terveyshuolto ei ole vain ekonomiaa, vaan ihmisiä ja arvoja.

Omaishoitajien tulisi myös saada se tuki, joka heille kuuluu heidän tärkeässä työssä. Intervallihoito- ja omaishoitajien vapaapäivät on turvattava.