check_image

Vanhustenhoito – kysymys joka lähtee perusarvoista

 
Vanhustenhoidosta on käyty tiiviisti keskustelua sen jälkeen kun useammat yksityisissä vanhustenhoitoloissa sattuneet hoitovirheet paljastuivat mediassa. Ja meille kaikille on varmasti selvää, että tällaisia hoitovirheitä ei saisi enää koskaan sattua. Ei koskaan.

Nyt on aktiivisesti keskusteltu kuntien vastuusta valvoa vanhustenhuollon palvelutuotantoa ja puuttua huonoon hoitoon. Ja keskustelu vanhustenhuollon kustannuksista, ja siitä, miten huoltoa valvotaan, onkin todella tärkeä keskustelu. Usein tilanne liittyy vahvasti rahallisiin osatekijöihin, varsinkin silloin kun tuottaja on yksityinen ja voittoa tavoitteleva organisaatio. Olen kuitenkin usein keskusteluissa jäänyt kaipaamaan syvyyttä. Missä on keskustelu ihmisarvoista? Vanhustenhoito liittyy hyvin vahvasti perusarvoihin ja niistä meidän tulisikin aloittaa keskustelu.

Olen itse tehnyt seitsemän vuotta töitä vanhusten hoidon parissa ja nähnyt miten raskasta työ on ja miten tärkeää on keskustella ja olla tekemisissä ikäihmisten kanssa. Pienet asiat, kuten puhuminen ja kuunteleminen voi vaikuttaa hyvin vahvasti vanhan ihmisen turvallisuuden tunteeseen. Työssäni vanhusten hoidon parissa sain joskus mahdollisuuden lakata vanhan naisen kynnet. Hänelle oli hyvin tärkeää, että näin ja kohtelin häntä ihmisenä. Ja tästä meidän tulisi aloittaa keskustelu. Meidän on taattava, että vanhuksemme voivat hyvin sekä fyysisesti että psyykkisesti. Ikäihmisillä on myös tarvetta puhua ja tulla kuulluksi. Heidän on saatava tuntea olonsa turvalliseksi sekä kotona että hoitokodissa. Emme saa unohtaa sitä, että he ovat rakentaneet meidän yhteiskuntamme.

Uskon vahvasti siihen, että soveltuvuuskoe hoitoalalla on tärkeä ensimmäinen askel, jotta pystymme panostamaan tulevaisuudessa yhä enemmän vanhustenhoitoon liittyviin perusarvoihin. Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti jonkin aikaa sitten antaa ammattikorkeakouluille mahdollisuuden ottaa soveltuvuuskokeita käyttöön sosiaali- ja terveysalanperustutkintoihin. Vamia on esimerkiksi yksi ammattikorkeakoulu, joka on ottanut soveltuvuuskokeita käyttöön varmistaakseen, että kouluun pääsee aidosti motivoituneita ja alalle soveltuvia oppilaita. Tämä on oikea paikka aloittaa. Soveltuvuuskoe auttaa takaamaan sen, että hoitajilla on oikeat perusarvot ja empatia, jota ala vaatii.

Samanaikaisesti meidän on huolehdittava siitä, että tuemme heitä, jotka hoitavat ikäihmisiämme. Yksi tärkeä perusarvo on myös henkilökunnan hyvinvointi. Henkilökunnan on myös voitava tuntea olonsa turvalliseksi ja heille on antava mahdollisuus hoitaa työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Liian vähän työntekijöitä, liian pitkiä työvuoroja ja hyvä vanhustenhoito ei ole toimiva yhdistelmä. Nyt meidän on istuttava alas ja tarkasti pohtia vanhustenhoitoon liittyviä perusarvoja. Kaikki alkaa perusarvoista.